Racing är inte bara snabba bilar utan även snabba motorcyklar, varav roadracing är en av sporterna inom racing. Motorcyklarna som kör roadracing är mellan 100cc och upp till 1 000cc. Dessutom varierar åldrarna på motorcyklarna inom sporten. Det kan vara allt från Classic-racing till helt nya hojar. Förarna är både unga som gamla, tjejer och killar, men lägsta åldern är 7 år, men barnet får inte börja tävla förrän det är 12 år. Den högsta åldern för förare är 60+ år. Detta gör att roadracing är till för alla som gillar snabba motorcyklar oavsett ålder, kön eller bakgrund.

Ett problem är hur du ska kunna finansiera ditt motorintresse. Du kan göra som företagare och anlita Capcito för att hjälpa till med finanserna. Antingen får du köpa en begagnad motorcykel eller helt enkelt spara ihop pengar till en ny hoj. Det går ju alltid att skaffa dig en eller flera sponsorer, men då gäller det att du är duktig.

Roadracingbanan

En roadracingbana i Sverige har en längd på två till fyra kilometer som har ett varierande antal höger och vänster kurvor. Banan har ett underlag av asfalt, vilket ger ett bra fäste, vilket betyder höga hastigheter. Roadracingbanorna i Sverige är designade till att vara så trygga och säkra som möjligt med tanke på vilka hastigheter som motorcyklarna kan komma upp i.

Tävlingar

Tävlingar inom roadracing är öppna för alla så länge de har den rätta typen av tävlingslicens som gäller för tävlingen. Bland licenserna finns det för ungdomar, senior och elit, och i licenserna ingår det ett grundförsäkringsskydd. Det finns olika typer av av tävlingar och några av dessa är:

  • MotoGP
  • World Superbike
  • Rookie 600
  • Classic Racing

Dessa är bara några få klasser som det tävlas i Sverige och internationellt.

Utrustning

Förutom att du behöver en motorcykel som ingår i klasserna för roadracing behöver du också en personlig utrustning som är viktig för din säkerhet. Du behöver en godkänd hjälm, skinnställ, stövlar, handskar och ryggskydd som ser till att skydda dig om olyckan skulle vara framme. Ha gärna också skydd för dina knän, eftersom det finns risk att du kan stöta i asfalten.

Vad är roadracing

Som du säkert har förstått så är roadracing en hastighetssport och det tävlas på specialbyggda banor med asfalt. Motorcyklarna kan vara allt från sådana du köper i butiker till designade prototypmotorcyklar. De olika klasserna som tävlar hänger ihop med vilken storleken på motorn som hojen har och hur mycket du får trimma motorn just i den klassen.

Minimoto

Minimoto är oftast inkörsporten för roadracing och är höghastighetstävlingar som körs på mini-motorcyklar som genomförs på gokartbanor. Barn från sju år och upp är välkomna att köra denna motorsport. Detta innebär att det också finns vuxna som kör minimotors. Sporten är perfekt för hela familjen då alla kan tävla med och emot varandra.

Author klara
Published
Categories Racing
youplay