Rally är en mycket stor motorsport i både Sverige och Finland och har producerat rallyförare i världsklass. Rally är inte någon billig sport (väldigt få motorsporter är det) men eftersom rallybilen är en vanlig bil som modifierats är rally betydligt billigare än exempelvis Formel 1 som kräver dyra specialbyggda bilar. När du börjar köra rally brukar det finnas möjlighet att komma undan med en billigare kostnad genom att köpa begagnat.

Börja köra

Om du är intresserad att börja köra rally finns det en del saker du behöver fundera på. Till att börja med behöver du en licens för att köra rally. Du kan alltså inte köra rally med ett vanligt körkort. Det krävs även att du har talang och kompetens att kunna köra en bil i hög hastighet. Själva rallylicensen brukar ta några lektioner och när du betalat din licensavgift kan du börja köra.

Rätt bil

Till skillnad mot många andra motorsporter är rallybilen en vanlig bil som modifierats. Att välja rätt bil är viktigt för dig som kör rally och särskilt när du är ny. Som nybörjare är det klokt att satsa på en mindre bil som exempelvis Honda Civic eller Nissan Micra som första bil och gärna begagnad. När du har köpt en bil är den inte en rallybil ännu och du kommer att behöva uppgradera ditt fordon. Oavsett vilken bil du väljer finns det några saker att tänka på. Bilen ska vara lätt att manövrera, ha minimalt med elektronik, vara enkel att reparera plus att delar ska vara enkla att få tag på samt billiga.

Extraljus

En rallybil kommer att behöva extraljus men det finns regler för hur många du får ha och hur de får monteras. Rallybilar behöver som sagt utrustas med extraljus men även de som bor på landet kan behöva extraljus på bilen. Hos Nordeye Sverige finns ett mycket brett sortiment av extraljus av hög kvalitet för alla tillfällen samt preferenser. Nordeye Sverige erbjuder belysning från välkända varumärken som BriodLights och NBB. Här kommer du att hitta allt från LED-ramper till runda extralampor med varierande, ljusstyrka, lumen och ljusbild. Nordeye Sverige säljer även BriodLights ICE som är framtagna speciellt för vårt tuffa nordiska klimat. Dessa extraljus har en integrerad värmefunktion (de-icing) som förhindrar is och snö att få fäste samt ger ett kraftigt och brett ljus som är optimalt för körning i vintermörker. Hos Nordeye Sverige säljs även utmärkta varningsljus samt arbetsbelysning.

Personlig utrustning

För att kunna köra rally kommer du att behöva rätt utrustning såsom hjälm, handskar, skor och overall. Även brandsäkra underkläder kan i vissa rallyserier vara ett krav. Förutom detta kan både förare och kartläsare behöva en anordning för hals/nacke och huvud som kommer att minska risken för nackskador om olyckan är framme.

Author klara
Published
Categories Racing
youplay