Motorsport är starkt förknippat med fart och tuff terräng, vilket direkt för tankarna till farorna med sporten. Det är ett faktum att racing-sporter som rally och F1 omfattas av stora risker. Inte sällan har just motorsportens säkerhetsrisker diskuterats i samband med dödsfall på race och tävlingar. Men hur gör förarna och även åskådarna för att övervinna rädslan över att något ska gå fel?
Fart och fläkt grundtanken med sporten
Grundtanken med all typ av racing är att det ska gå fort oavsett det gäller rallyvärlden eller formel 1 scenen. Snabbast att komma i mål är helt enkelt vinnaren och därför går det riktigt fort. Det är med andra ord ett signum för motorsporten och som förare gäller det att veta vad man ger sig in i. En bra rallyförare till exempel är den som har respekt för sportens risker och som ser till att anpassa sin skicklighet och erfarenhet till dessa. Det finns självklart obligatoriska säkerhetskrav som förarna i alla racing-sporter måste uppfylla. En säkerhetsbur i bilen måste finnas liksom ett fyrpunktsbälte samt hjälm och brandsäkra förarplagg och textilier. Professionella förare omfattas av en rad olika typer av försäkringar som både klubb och tävlingsarrangören tecknat, men det är minst lika viktigt att föraren själv har koll på kliniker och sjukhus att vända sig till vid en eventuell olycka. Som tur är har vi i Sverige många möjligheter att få hjälp om olyckan skulle vara framme genom att privata företag ofta samarbetar med myndigheter och andra statliga organ. Ett bra exempel är Distriktstandvården som uppkom i samband med att Folktandvården avyttrade statliga kliniker till privata aktörer. Distriktstandvården är idag en av Sveriges största och är kända för snabba akuttider, vilket är bra att känna till för exempelvis utsatta förare i en risksport som rally. Inte sällan äger racing-tävlingar rum på landsbygden, långt ifrån de stora sjukhusen, men arrangörerna tenderar alltid att ha professionella läkarteam på plats.
Förutsättningar till ett säkert race
Spontant tänker nog de flesta av oss främst på racing-förarna när det kommer till vem som tar de största riskerna. På ett sätt är det sant om vi ser till det faktum att det är föraren som styr ratten och därmed befinner sig i bilen som bränner svängarna i hög hastighet. Men vi ska inte glömma bort den risk som även åskådare löper när de besöker ett race som till exempel Svenska Rallyt som äger rum på snåriga skogsvägar. Inom motorsport är det funktionärer som ser till att bilar och åskådare håller sig på “rätt sida” och att säkerhetsreglerna följs av både förare och människor på plats. Det finns tydliga regler gällande var exempelvis publiken får befinna sig under ett race och funktionärerna ser till att de följs så att ingen ska komma till skada vid en avåkning.
Ett sunt förnuft är viktigt oavsett det gäller förare eller åskådare och det bästa skyddet är att alltid följa säkerhetsregler och andra krav som syftar till att garantera en trygg tävling.