Tvärtemot vad de flesta tror är racing inte bara något som intresserar vuxna. Även barn uppskattar biltävlingar och det finns en hel del sådana i den tecknade filmens värld. Här får de olika bilarna människoliknande karaktärer och lever vanliga liv bland racingvärldens alla attribut.

Blixten McQueen

Blixten McQueen har den animerade huvudrollen i filmen Bilar från Disney/Pixar om en ung och tuff racingbil. Filmen släpptes 2006 och har sedan dess fått två uppföljare i Bilar 2 och Bilar 3. Filmen handlar på ett djupare plan om vänskap och att prioritera andra och inte bara sig själv. I filmens början är McQueen en ganska ung, spydig och självisk racerbil som bara tänker på sig själv och sin karriär. Han bryr sig inte ett dugg om sitt team och vill bara framhäva sig själv. Han får dock snart lära sig att man inte kommer någonstans på egen hand.

Hans första race mot den eftertraktade Pistoncupen slutar oavgjort och ett nytt lopp ska köras i Kalifornien. Självisk som han är tvingar Blixten McQueen sin trötta transportbil Mack att köra hela natten. När ett gäng bråkiga streetracers dyker upp och retas med Mack skakar lastbilen till och den sovande Blixten kommer åt luckan och rullar rakt ut i trafiken. Omständigheterna gör att han skiljs från Mack och hamnar i den sömniga lilla staden Kylarköping vid Route 66. När han råkar förstöra stadens huvudväg i en polisjakt blir straffet att laga vägen innan han får tillåtelse att lämna staden som en fri bil. McQueen blir så småningom vän med invånarna. Han blir kär i Sally och hittar sin framtida mentor i den gamla racerbilen Doc Hudson. Blixten förstår att det viktigaste i livet är gemenskap och vänskap. Berömmelse kommer i andra hand.

Det finns en hel del lärdomar och moraliska aspekter för barn att ta del av genom de animerade karaktärernas upplevelser. Den som dessutom vill klä sig som en racerförare kan hämta inspiration hos kidsbrandstore där det band annat finns både snygga pikétröjor och jackor från bland annat Ralph Lauren, Peak Performance och Tommy Hilfiger.

Stadens hjältar

Den animerade TV-serien Stadens hjältar skapades 2009 av Peller Ferner och hans företag Ruta ett. Serien handlar om invånarna i en liten stad och har skrivits för att lära barn att bry sig om varandra och att hjälpas åt. Här finns karaktärer som utryckningsfordonen Bella brandbil och Palle polisbil, men även den busige racerbilen Ragge. Ragge hamnar ständigt i klaveret och kör så att det stör och lämnar sina fartränder överallt i hela staden. Serien har exporterats med stor framgång världen över och sänds numer i över 70 länder utanför Sverige. Utomlands heter serien “Heroes of the City” med Paulie Police Car och Fiona Fire Engine.

Author klara
Published
Categories Racing
youplay