Bilracing är en spännande syssla och att åka bil riktigt snabbt är kul. Vissa bilar som byggs är rejäla, med stora karosser, medan andra är mycket mindre. Vissa racingbilar är avskalade och minimalistiska – något som det brittiska bilprogrammet Top Gear från BBC tog fasta på när de gav sig ut och provkörde ett gäng minimalistiska bilar på en racingbana. En fördel med sådana bilar är att däcken inte kostar så mycket, inte mer än cirka 40 pund per däck får man betala för ett nytt racingdäck om det gamla har blivit utslitet. Aeroseven heter en av de lätta och avskalade bilarna som Top Gear har testat. En grön, strömlinjeformad bil som är väldigt avskalad i karossen och inte väger mycket alls, vilket ger väldigt speciella köregenskaper på racingbanan. Ett problem med den är dock att den saknar en vindruta, så m man inte ha rätt racinghjälm och racingglasögon så får man räkna med att bli träffad i ansiktet av grus och damm när man kör i höga hastigheter.

Accelerationen i Aerosevens bil är inte den bästa. Det tar cirka sju sekunder att accelerera från noll kilometer i timmen till 100 kilometer i timmen.

En av de mest slående, smarta och samtidigt ovanliga bilar som finns är Alfa Romeos väldigt snygga röda och handgjorda bil Disco Volante som Top Gear också har testat. Företaget Touring har med särskilda verktyg som används för att bygga om bilar inrett och format bilen, dess kaross och dess insida för hand (den bygger på en vanlig Alfa Romeo 8C), vilket gör den både dyr och exklusiv. Den som själv känner sig sugen på att bygga något, men inte just vill bygga om bilar för hand kanske däremot tycker att verktyg för bygg är mer lockande. I så fall gör man klokt i att besöka en bygghandel för att få goda råd. Att bygga kan vara kul och stimulerande, både vad gäller att bygga om hemma och att bygga egna bilar i ett garage.

Bilen har namnet Disco Volante och är riktigt cool. Den omgjorda versionen av Alfa Romeo 8C är något alldeles extra. En bil som varken skakar eller vobblar. En bil som känns mycket stabil. Trots att bilen är handgjord känns den massproducerad. Bilen ger en väldigt mjuk åktur för att vara en bil som bygger på Alfa Romeos starka sportbil 8C. Det är en sportbil fortfarande som man får i och med Disco Volante, men den rör sig väldigt mjukt och är inte gjord för att attackera vägarna och kurvorna utan mjukt och smidigt glida runt på dem.

Samtidigt är det en oerhört snabb bil med gott om hästkrafter under huven och en stark acceleration. Toppfarten är 291 kilometer i timmen.

Top Gear testar alltid på olika slags bilar med unika köregenskaper, vilket gör programmet både varierat och spännande. Att titta på programmet är intressant om man kan lite grann om bilar för de berättar initierat om bilar och olika speciella bilmodeller som man kanske inte ens kände till innan programmet. Därför är Top Gear ofta ett intressant program om bilar.

Author klara
Published
Categories Racing
youplay