Exakt vilken utrustning en racingförare har beror självklart på inom vilken gren som hen är aktiv. Vissa saker, som hjälm och overall, är dock gemensamma för alla racingförare. Här tänkte vi gå igenom vad en förare i Formel 1 har på sig i bilen, eftersom det är den snabbaste och därmed också den farligaste racingsporten.

För en Formel 1-förare är allt de har på sig designat för att hålla förarna så säkra som möjligt – till och med strumporna. Strumporna är nämligen gjorda i ett flamsäkert material, liksom den overall som förarna bär. Under overallen bär de flesta förare ett vanligt underställ i ett tunt material. Formel 1-förare bär också en balaklava under hjälmen, även den i flamsäkert material. Slutligen bär förarna handskar i flamsäkert material. På det sättet är hela kroppen, topp till tå, skyddad från eld vid en olycka. Handskarna bidrar självklart även till att ge bättre grepp om ratten.

På fötterna över strumporna bär förarna särskilda rallyskor, som är utformade för att ge optimalt stöd och känsla, för att få bättre kontroll vid pedalerna. De är till exempel utformade med högt skaft, för att förhindra att skorna glider av eller att foten förflyttas i dem under ett lopp.

Slutligen bär förarna självklart hjälm, vilket kanske är den viktigaste delen av utrustningen. Detta eftersom den skyddar den viktigaste delen av kroppen, huvudet. En racinghjälm täcker hela huvudet och ansiktet, med ett integrerat parti som skyddar hakan samt ett visir för ansiktet. Formel 1-förare har också ytterligare en säkerhetsanordning kopplad till hjälmen, som kallas HANS-skydd eller HANS-krage. ”HANS” står för ”head and neck support”, och det är just huvudet och nacken som denna anordning ska skydda. Den består av en liten krage som knäpps fast på baksidan av hjälmen, och som går fram över förarens axlar. Syftet är att begränsa huvudets maximala rörelse, vilket skyddar mot pisksnärtskador och frakturer i olika skallben vid kollision.

Det är också viktigt att tänka på att utelämna vissa saker när man kliver i Formel 1-bilen. De flesta racingförarna bär till exempel en klocka utanför banan, men under ett lopp innebär klockan ökad vikt och ökad risk för skada vid en olycka. Förarna får därför stoltsera med sina klockor när de inte tävlar istället. Om du också vill stoltsera med din klocka kan du till exempel dra uppmärksamheten till den med ett snyggt klockarmband. Du hittar massor av olika stilar på Klockimport.com, så att du kan hitta ett som liknar din favoritförares klocka.

Author klara
Published
Categories Racing
youplay