Det allra första rikiga racet hölls i Frankrike och var från Paris till Bordeaux och tillbaka år 1895. Ett avstånd på cirka 100 mil där bilarna hade en genomsnittlig hastighet på cirka 24 km/t, det gick med andra ord inte allt för snabbt.

Tidigt 1900-tal

Spola framåt till början av 1900-talet då modern racing som vi är bekanta med det idag började att utvecklas. Denna tidsperiod såg födelsen av rally, grand prix racing och racing på stängd bana så kallad speedway racing.

Innan det första världskriget så bestod racingbilar vanligtvis av prototypmodeller av nästa års konsumentbilar. Detta ändrades dock efter världskriget då racingbilar behövde mer anpassade modeller.

När det gäller hastigheter så var den genomsnittliga hastigheten 120 km/t år 1911 och på 1970-talet så var genomsnittshastigheten hela 260 km/t. Hastigheten har alltså gått uppåt en hel del under 1900-talet. Du kan läsa mer om hastighet i denna artikel.

Nutid

Nu för tiden så går bilarna sällan så fort som de skulle kunna göra då det blir allt för farligt att tävla i så pass höga hastigheter. Det har även börjat bli allt mer populärt med elektriska fordon istället för fordon som drivs med bensin eller diesel.

Author klara
Published
Categories Racing