Att vara intresserad av racing är väldigt vanligt då det finns så många olika typer av racing. Detta är dock något som kan vara svårt att veta för personer som inte är allt för insatta. Här kan du därför läsa mer om några av de olika typerna av racing som är populära samt vad som gör att de skiljer sig från varandra.

Formel 1

Formel 1 är en av de allra snabbaste racingtyperna och är väldigt populär här i Europa. Bilarna kör i flera hundra kilometer i timmen. Tävlingarna börjar med ett uppvärmningslopp, därefter så startar deltagarna på de platser som de kvalificerade sig på under uppvärmningsloppet. Uppvärmningsloppet gör så att förarna kan bekanta sig med banan, värma upp däcken för att få bättre fäste och liknande saker.

När loppet väl går av stapeln så är reglerna enkla, den första att ta sig över mållinjen efter ett visst antal lopp är vinnaren av loppet. Under loppets gång så kan förarna välja att göra depåstopp för att byta ut däcken som slits ut väldigt fort i formel 1 eller reparera eventuella skador. En förare måste vanligtvis göra minst ett depåstopp under ett race men de kan även göra flera stycken om vädret är dåligt eller om skador inträffar på bilen.

Drag racing

Drag racing är en av de absolut snabbaste racingtyperna och loppen är vanligtvis över på endast ett par sekunder. Man tävlar vanligtvis max två bilar åt gången där målet är att helt enkelt ta sig över mållinjen först. Banan är spikrak och är vanligtvis mellan 300 och 450 meter lång. Du kan läsa mer om de bilar som typiskt används vid dragracing i denna artikel från Expressen

Drag racing är populärt både som en regulerad sport och som olaglig streetracing sport då det är en relativt enkel racingtävling att hålla. Allt som behövs är två fordon som gör en stående start där vinnaren är bilen som först passerar mållinjen.

Rallycross

Rallycross är en racingkategori där man kör på blandat underlag. De kör alltså till exempel på både grusväg och asfalterade vägar. Loppen hålls på stängda banor och rallycross är väldigt populärt i Europa. Trots att sporten är relativt ny så är den ändå otroligt populär och det hålls idag mängder av olika turneringar runt om i världen inom just rallycross.

Folkrace

Det finns även en billig variant av rallycross där amatörer kan vara med och tävla som kallas för folkrace. Detta är något som främst är populärt här i norden. Trots att maxhastigheten många gånger är under 80 kilometer i timmen så kan det ändå vara riktigt utmanande då det till exempel kan finnas gott om skarpa kurvor på banan för förarna att handskas med. För att sporten ska vara lättillgänglig och billig så finns det ett maxpris för deltagande bilar.

Author klara
Published
Categories Racing