Den som gillar bilsport gillar förmodligen att kolla på racing. Racingtävlingar innehåller fart och fläkt och adrenalinet kan pumpa hos både förarna och publiken. Under året körs en hel del racingtävlingar som kan vara värda att åka och kolla på för den bilsportsintresserade. Den som har en racingbil kan värdera den genom att följa länken värdera bil och få en sanningsenlig värdering.

Falkenbergs motorbana på västkusten

Det så kallade västkustloppet är som gjort för den som är intresserad av racing. Tävlingarna som hålls på banan är riktiga klassiker inom motorsporten i Sverige. Ända sedan 1952 har tävlingarna lockat förare och publik. De första åren var det dock mestadels motorcyklar som dominerade loppen men allt eftersom åren gick kom även bilarna att få ta plats på Skreabanan. Banan underhålls främst genom ideellt arbete och frivilliga krafter. Skreabanan kallas numera för Falkenbergs motorbana, hela historien kring namnbytet och förflyttningen går att läsa mer om på Wikipedia. Banan är idag 1843 meter lång och det sägs vara Sveriges snabbaste banan i dagsläget.

Anderstors Raceway

I Småland finns Anderstorps Raceway. Denna banan invigdes redan i maj 1968 och då hölls även den första tävlingen. Efter invigningen har flertalet stora tävlingar hållits på banan, bland annat Sveriges Grand Prix, vilken alla bilentusiaster förmodligen känner till. En rolig detalj om banan som däremot alla kanske inte känner till är att banan, tack vare sin längd, har kunnat användas till landningsbanan för flyg. Banan som är omkring 1000 meter lång passade för detta ändamål men det var endast från till år 2013 som den användes till det. Den öppnades igen år 2016 och vid skrivandets stund fyller den fortfarande denna funktion. Det har också byggts en helikopterplatta där helikoptrar kan landa ifall olyckan skulle vara framme i något av racingloppen som körs på banan.

Den mest kända tävlingen som körs på banan idag är Anderstorps 4-timmars.

Dalslands ring

Sist men inte minst nämner vi Dalslands ring, som inte helt oväntat ligger i Dalsland. Denna bana är känd för att vara den racingsbana som lockat störst publik genom tiderna. Idag är den dock inte aktiv men Dalslands Ring ekonomiska förening arbetar aktivt för att få den i bruk igen och har denna gång stora planer för hur den ska se ut för bli lika populär som den en gång var. Planerna handlar om att återskapa banan och göra den 2800 meter lång och anpassad för både bil och MC men också att den ska kunna kombineras med gokart och ha plats för flyglandningar. Hur det ska gå med dessa planerna återstår dock att se men vi håller tummarna för att planerna blir verklighet och att det inte dröjer allt för länge innan man kan få kolla på spännande racingtävlingar i Dalsland ring igen.

Author klara
Published
Categories Uncategorized